foto van het egidiuskwartet

 

home > concertagenda

CONCERTAGENDA

zo. 6 november | 15.00
Tolhuistuin - Tuinhuis Amsterdam
EEN KLEINE EGIDIUS SYMFONIE
In de reeks "Quartet" van de Tolhuistuin
Egidius bestaat 20 jaar. In die twee decennia is er veel nieuwe muziek geschreven voor het kwartet dat zich weliswaar voornamelijk met renaissance muziek uit de Lage Landen bezig houdt, maar ook vaak en met liefde een lans heeft gebroken voor hedendaagse Nederlandse componisten.Niet zelden werden deze composities slechts één keer uitgevoerd.
Op initiatief van De Tolhuistuin herneemt het kwartet enkele van deze prachtige stukken van componisten die inmiddels vrienden van het kwartet zijn geworden. De werken worden afgewisseld met repertoire uit de core-business van het kwartet, wat een afwisselend, caleidoscopisch en spannend programma oplevert van Nederlandse muziek van vroeger en nu!
Josquin naast Manneke, De La Rue naast Tsoupaki, een ondeugend renaissance lied naast een virtuoze estampie van Hans Koolmees. En een wereldpremière: een muzikaal kleinood van Ernst Reijsiger gearrangeerd voor de zangers van Egidius en vier stemvorken!

Met: Peter de Groot-altus, Stefan Berghammer-tenor, Arnoud Lems-bariton, Donald Bentvelsen-bas

www.tolhuistuin.nl  Tolhuisweg 3, 020-7630650 € 15,00
  vr. 9 december 2016 | 20.15
 Kazerne, Kazernestraat 10 Muiden (tijdelijk locatie ) 
 NOËL!
 Wat moeten we nog zeggen over Christmas carols? Het is een bijna primitief soort, bijna bedwelmend genot om ze te zingen en te beluisteren. We zingen ze omdat het zo zalig is om kérstmuziek te zingen.  Je herkent muziek voor de kersttijd vrijwel onmiddellijk, er is iets in dat in andere muziek ontbreekt. Het heeft niet eens met belletjes of eindeloze gloria’s te maken. Er zit een bepaald soort innigheid ingebakken, zelfs als het kerstlied wat uitbundig is. Het maakt ook nauwelijks verschil uit welke tijd het kerstlied is. Innigheid en warmte klinken schijnbaar door de grenzen van stijlen heen, en om dat te bewijzen, zet EGIDIUS onbekommerd de zeer Engelse 20ste eeuwer William Walton naast de 16e eeuwse Lage Lander Gheerkin de Hondt en de Americaanse dominee Burt naast priester Clemens non Papa.
De onvergetelijke Godfried Bomans heeft geprobeerd de kerstinnigheid te verklaren. Zijn beschouwingen vormen de rode draad in dit eclectisch programma.
 www.stadhuisconcertennaarden.nl